Van je hobby je beroep maken: spannend, maar het kan de moeite waard zijn

Geplaatst op

Heb je een hobby waar je het liefst iedere dag, heel de dag mee bezig bent. Dan heb je je vast wel eens afgevraagd of je niet van je hobby je beroep kon maken. Heerlijk toch, om iedere dag met je hobby bezig te zijn, en er nog geld aan te verdienen ook? Als het lukt kan het inderdaad geweldig zijn. Maar let wel op dat je niet in deze valkuilen stapt.

Blijft het ook leuk als het werk is?

Bij veel hobby’s geldt dat je het deels zo leuk vindt, doordat je het in je vrije tijd doet. Doordat niks moet, en alles mag. Doordat je het ook best eens een paar dagen links kan laten liggen, als je er geen zin in hebt. Dat is het fijne van een hobby: je gaat er alleen mee aan de slag als je hoofd ernaar staat. Het is bedoeld om je te ontspannen, om iets leuks te doen in je vrije tijd. Om even met iets anders bezig te zijn dan je dagelijkse werkzaamheden en beslommeringen.

Als je van je hobby je werk maakt, dan ben je dit kwijt. Je zal er dagelijks mee aan de slag moeten, ook op de momenten waarop je er helemaal geen zin hebt. Je kunt er niet na een uurtje mee stoppen, als het wel mooi geweest is, niet als je er een volledig inkomen uit wilt halen of wilt voorkomen dat je eventuele klanten teleurstelt, in ieder geval. Je hobby is je hobby niet meer, maar je werk geworden. Heel leuk werk, dat wel, maar toch iets om heel goed bij stil te staan.

Hoe pak je het aan?

Natuurlijk kan het ook juist een schot in de roos zijn als je van je hobby je beroep maakt. Ben je bijvoorbeeld iemand die eindeloos in de keuken kan staan of juist reuze enthousiast kan worden van een perfect bakje koffie, dan kan een carrière in de horeca een prima keuze zijn. Niet langer bereid je alles alleen voor jezelf en je naasten, je kan er nu ook anderen mee verwennen én er geld mee verdienen.

Veel horecaondernemers sluiten zich aan bij een franchiseformule. Zeker als je vooral bezig wilt zijn met je zaak en met lekkere dingen maken, dan kan dit een goede keuze zijn: het scheelt een hoop zakelijke rompslomp.

Franchisenemer worden is nog steeds je eigen onderneming starten, inclusief alle verantwoordelijkheden, maar dan wel binnen een bestaand en beproefd concept. Zo verloopt de startfase vaak een stuk gemakkelijker en succesvoller, doordat je je over zaken als naamsbekendheid een stuk minder zorgen hoeft te maken.