Slachtoffer van een gedwongen ontslag? Zet een outplacement bureau in

Outplacement bureau

Wanneer je het slachtoffer wordt van een gedwongen ontslag is dat uiteraard nooit plezierig. Dit geldt zeker wanneer je het nochtans goed naar je zin hebt om de werkplek in kwestie of als je door een lang dienstverband juist een hechte band met de werkgever hebt. Het kan zelfs hoogst verrassende gebeurtenis zijn, vooral als je in het bezit bent van een vast contract. 

Hoe dan ook, als je door je werkgever wordt ontslagen zonder dat jij daar expliciet schuldig aan bent, dan is het raadzaam je aan te melden bij een outplacement bureau. Outplacement kun je namelijk zien als een vorm van loopbaanbegeleiding waar je zowel op korte als lange termijn veel aan hebt. In dit artikel lees je alles wat je over outplacement moet weten.

Om deze redenen kan het leiden tot outplacement

Er zijn diverse redenen denkbaar voor een gedwongen ontslag en dus een eventuele stap naar een outplacement bureau. De hieronder genoemde gebeurtenissen komen wat dit betreft het vaakst voor:

 • Er is sprake van een bezuiniging of een inkrimping in het bedrijf, waardoor sommige mensen plaats moeten maken.
 • Je werkgever fuseert met een ander bedrijf, waardoor er te veel mensen zijn en er afscheid moet worden genomen van sommige medewerkers.
 • Je functioneert gedurende lange tijd minder goed dan je voorheen deed – om welke reden dan ook. Dit moet wel aangetoond kunnen worden door je werkgever, bijvoorbeeld via functionerings- en beoordelingsgesprekken.
 • Er is sprake van een arbeidsconflict op de werkvloer, waarbij er formeel gezien geen schuldige kan worden aangewezen.
Outplacement bureau

Wat zijn de te volgen stappen in een outplacement traject? 

Mocht je door je werkgever ontslagen worden terwijl de schuld daarvan formeel niet bij jou ligt, dan heb je doorgaans recht op een tegemoetkoming, oftewel een compensatie. Deze kan dus bestaan uit een outplacement traject via een daarin gespecialiseerd bureau. Zo’n traject bestaat grofweg uit de volgende onderdelen:

 • Het verwerken en accepteren van het feit dat je ontslagen bent.
 • Het onderzoeken en uitspreken van je sterke en minder sterke punten en je ambities, drijfveren en wensen ten aanzien van de arbeidsmarkt.
 • Het doen van onderzoek naar deze arbeidsmarkt en waar kansen en vacatures liggen die aansluiten bij je mogelijkheden en wensen.
 • Solliciteren. Hierbij krijg je hulp bij het maken van een nieuw CV, het schrijven van sollicitatiebrieven en het voeren van de sollicitatiegesprekken.
 • Mocht je aanbiedingen en contractvoorstellen krijgen, dan kun je tenslotte voor advies terecht bij het outplacement bureau.

De voordelen van outplacement op een rijtje

Een outplacement traject bij een daarin gespecialiseerd bureau biedt jou als werknemer enkele grote voordelen, te weten:

 • Door outplacement ga je structureel op zoek naar een oplossing voor je carrière waarin net een onprettig moment heeft plaatsgevonden. Outplacement is namelijk gericht op het vinden van een nieuwe baan voor de lange termijn.
 • Het is gebruikelijk dat je werkgever de kosten die komen kijken bij deze vorm van loopbaanbegeleiding betaalt.
 • Vaak mag je onder werktijd bij je oude/huidige werkgever tijd besteden aan je outplacement traject.
 • Door bovenstaande factoren is de kans dat de band tussen jou en je huidige werkgever toch goed blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *