Kan loopbaancoaching jouw weer richting geven?

Werk is een groot deel van ons leven, onze week bestaat doorgaans voor het grootste deel uit werk. Daarom is het belangrijk iets te doen wat bij je past en waar je niet met al te veel tegenzin mee aan de slag gaat. Heb jij zelf het idee dat er momenteel iets scheurt en dat je niet helemaal op je plek zit met je huidige baan? Dan is het verstandig eens goed en kritisch naar je situatie te kijken en misschien een andere keuze te maken in werk. Maar hoe kun je daar toe komen? Is loopbaancoaching misschien iets voor je? Loopbaancoaching kan een mooie uitkomst zijn omdat loopbaancoaching je weer richting kan geven in je werk. Zo kun je ervoor zorgen dat jij weer bevlogen te werk gaat, daarvoor is het belangrijk achter jouw innerlijke drijfveren te komen. Loopbaancoaching kan je daarbij helpen. Maar wat is loopbaancoaching?

 Wat is loopbaancoaching?

Loopbaancoaching is een specifieke vorm van coaching die zich richt op alle vraagstukken omtrent arbeid. In de basis is een loopbaancoach dus een coach en dan pas een loopbaancoach. Een coach helpt over het algemeen je bewust te worden van je huidige situatie waarna er gezamenlijke doelen worden opgesteld en deze getracht worden te behalen. Een loopbaancoach doet dit specifiek op vragen omtrent werk en studie. Je wordt je dus bewust van allerlei zaken waarna er doelen worden gesteld. De loopbaancoach gaat je helpen deze doelen te behalen zodat jij in de actie stand komt. Deze actie stand is belangrijk want bij coaching worden er geprobeerd veranderingen te bewerkstelligen. Zonder verandering blijf je namelijk hangen nu dezelfde situatie waar je juist uit wilt.

Hoe gaat en loopbaancoach te werk?

Als je bij een loopbaancoach komt zal de loopbaancoach goed luisteren naar je vraag waarna hij of zij verdiepende vragen stelt. Door deze vragen kun jij je bewuster worden van allerlei dingen die er spelen, bijvoorbeeld negatieve gedachten en overtuigingen of je krijgt inzicht in wat je wilt. Vervolgens wordt jouw wens specifiek in kaart gebracht dus wat je wilt bereiken. Daar worden dan doelen opgesteld zodat je richting hebt. Doelen zijn erg belangrijk in loopbaancoaching omdat doelen richting en sturing geven aan het traject. Doelen stellen je ook in staat beter te focussen op je eindresultaat waardoor je andere dingen minder belangrijk gaat vinden zoals afleidingen. Je brein wordt erop ingesteld alles te doen om je doel te behalen. Tijdens loopbaancoaching wordt jouw traject op maat gemaakt omdat ieder persoon anders is moet er ook een specifieke aanpak komen. Hoe zo’n traject eruit ziet lees je hieronder.

Hoe ziet een loopbaancoaching traject eruit

Ieder traject ziet er anders uit omdat ieder persoon uniek is, is het heel belangrijk dat je samen met jou coach aan de slag gaat met kijken wat voor jou het beste werkt. Je moet zelf voorkeur geven aan jou traject om er zo voor te zorgen dat je gaat doen wat bij je past. Vind je veel gesprekken voeren fijn en heb je weinig tijd dingen thuis te doen dan is het misschien fijn zoveel mogelijk bij de loopbaancoach te doen. Dan krijg je wel en duurder loopbaancoaching traject. Vind je het juist fijn om veel dingen thuis te doen en vooral structuur te krijgen dan kunnen een paar gesprekken genoeg zijn. Bespreek dit goed met je coach want verwachtingen moeten goede overeenkomen tussen jou en de coach. Als je dit hebt gedaan kan jouw traject verder worden vormgegeven.

Intake van het loopbaancoaching traject

Je begint het traject dus met een intake om er voor te zorgen dat je vraagstelling in kaart wordt gebracht en dat de verwachtingen tussen jou en de coach goed worden uitgesproken dat kan enorm helpen bij het traject  omdat je dan niet voor verrassingen komt te staan. Zo kan het bijvoorbeeld belangrijk zijn dat de coach je vraagt wat je wel fijn en niet fijn vindt. Soms kan iemand aangeven dat het hem of haar helpt door soms even door de schil te prikken omdat hij of zij zich voor de gek houdt. Dan weet de coach welke grens hij of zij kan opzoeken bij jouw. Ook is het belangrijk dat de coach weet welke verwachtingen jij van hem of haar hebt, dan weet de coach hoe hij of  zij jouw het beste kan helpen.

Zo zie je dat een traject helemaal op maat gemaakt kan worden om zo aan te sluiten bij jouw behoeften. Over het algemeen zal de coach een traject gaan maken en die vervolgens met je bespreken. Dan kunnen jullie samen aan de slag gaan met het coachen. Op weg naar een nieuw leven!

Hoe een doorsnee traject eruit ziet als je niet weet wat je wilt

Loopbaancoaching kan voor heel veel verschillende dingen zijn. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag gaan met onzekerheid in je baan of ook aan de slag gaan met arbeidsconflicten. Echter worden er ook veel mensen bij loopbaancoaching geholpen om richting te krijgen in hun werk. Dan ga je over het algemeen eerste aan de slag met de vraagstelling. Dan ga je aan de slag met het vergroten van zelfinzicht, als je zelfinzicht krijgt kom je achter wie je bent, wat je kan en wat je interesse zijn. Vandaar daar kun je dan aansluiting vinden bij een leuke baan. Op die manier kan jij een goede match krijgen met je nieuwe baan. Zie jij het al voor je? Je talenten en interesse in kaart brengen dan een gepaste baan vinden. Hoe tof zou dat zijn!

Meer informatie over loopbaancoaching?

Ben je enthousiast geworden? Dan kun je meer informatie opvragen bij een loopbaancoach. Loopbaancoaching is een jong beroep en daarom is het belangrijk dat je een goede coach vindt die diploma’s heeft en ook wetenschappelijke onderbouwde methodes gebruikt. Dan weet je zeker dat iemand bekwaam is om aan de slag te gaan. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *