Herstellen van een burn-out

Geplaatst op

Jaarlijks ervaart 16% van de beroepsbevolking van Nederland een burn-out. Dat zijn bijna 1,4 miljoen mensen!! Helaas komt een burn-out de laatste tijd steeds vaker voor. Vooral onder vrouwelijke managers en young professionals neemt het aantal medewerkers dat burn out klachten ervaart toe. In het onderwijs is het percentage werknemers met burn-out klachten het hoogst. Maar liefst 1 op de 6 medewerkers is burn-out gevoelig of heeft te maken met burn-out klachten. Dit is onder andere toe te schrijven aan de hoge mate van emotionele betrokkenheid dat het werk verlangt en de stress die het werk met zich mee brengt. Maar hoe kom je er na een herstel periode weer snel bovenop? En hoe voelen mensen zich eigenlijk die kampen met een burn-out?

Oorzaken

In veel bedrijven ligt de werkdruk steeds hoger en dit kan zorgen voor stress op de werkvloer. De symptomen van een burn-out kunnen per persoon erg verschillen. Maar voor velen die met stress uit hun werk komen zal binge drinken een gevaar worden. Alle ellende van je af drinken en hopen dat je je, door veel alcohol te drinken, weer beter zal gaan voelen, terwijl dit juist aafrechts werkt. Door tijdig hulp te zoeken voor je problemen zal je er hopelijk zonder te erge gevolgen snel van af komen!

Rust en orde

Een heldere dagindeling helpt voor veel mensen met een burn-out. Dit zorgt ervoor dat je structuur krijgt in je leven. Vanaf het moment dat je opstaat tot het moment dat je gaat slapen. Eet op vaste tijden, doe leuke dingen op een dag en wissel dat af met voldoende rust en regel af en toe ook momenten voor totale ontspanning. Voor de een is ontspanning een boek lezen en voor de ander is dat gezellig wat drinken met vrienden of familie. Kijk goed wat het best bij jou past en waar jij gelukkig van wordt.

Je denkwijze veranderen

Burn-out herstel betekent vaak dat je je manier van denken en doen moet veranderen. Dus in plaats van denken dat je alles kunt en ook wilt doen, ga je je nu focussen op één ding tegelijkertijd. Die ene taak doe je voor de volle 100% en verder houd je je nergens mee bezig. Hierdoor creëer je rust, voel je je tevreden en krijg je een goed gevoel over jezelf. Daarbij voorkom je dat je tig half afgemaakte werkjes hebt die je opgejaagd, onrustig en moe maken. Dit betekent dus ook: leren nee-zeggen en assertief zijn als anderen je hulp vragen. Daarnaast is alles perfect willen doen, een van de gemeenschappelijke eigenschappen van veel burn-outpatiënten. Je vindt goed niet goed genoeg. Je streeft altijd naar het ultieme ofwel perfecte. Die eigenschap zorgt voor enorm veel druk en draagt zeker niet bij aan een burn-out herstel. Probeer alles wat minder perfect te doen.