Wat is je Persoonlijk Toegevoegde Waarde ?

door: Mark Kivit

'Of ik het leuk zou vinden om over mijn ervaringen met Innovatiebanen te bloggen', vroeg Maarten Freriks. Ik heb ja gezegd. De komende tijd schrijf ik op deze website over wat ik bij Innovatiebanen tegenkom, wat me aanspreekt, waarmee ik worstel en welke oplossingen ik heb gevonden. Heb je tips of aanvullingen, laat het vooral weten en plaats een reactie.

Het begrip Persoonlijk Toegevoegde Waarde is nieuw voor mij. Als werkzoekende heb ik wel veel gehoord en gelezen over persoonlijke talenten, sterke punten, competenties en vaardigheden of hoe het verder ook genoemd mag worden. Ik heb ook zo’n lijstje samengesteld:  ‚Creatief denken’ staat er bijvoorbeeld op en ‚plannen en organiseren’. Maar zulke begrippen op zich hebben geen meerwaarde voor een ondernemer. Ik zal het  concreter moet maken.

Vaak is het nog niet eens zo makkelijk om erachter te komen waar je meerwaarde zit. Ik heb dat ook gemerkt in gesprekken met andere werkzoekenden. Waar je goed in bent, gaat je vaak gemakkelijk af en daardoor ben je jezelf helemaal niet bewust van dit talent. Pas als je in een andere omgeving komt, zie je het. Bij mij was dat toen ik vrijwilligerswerk ging doen bij een heel andere organisatie.

Maar terug naar de PTW. Ik ben er maar eens goed voor gaan zitten met een pen en een stapel papier. Om mezelf een beetje op gang te helpen, heb ik de volgende vragen gesteld:

  • Wat vind je leuk om te doen?
  • Wat kan jij beter dan je collega’s?
  • Waar gaan je ogen van glimmen als je erover vertelt?
  • Waar was je als kind al goed in?

Voor mij geldt dat het schrijven van teksten mijn vak en passie is. Dat is niet iets van de laatste tijd maar ik vond het als kind al leuk om verhalen en opstellen te schrijven. Zo ben ik nog even doorgegaan tot ik een aardige lijst heb.

De volgende keer probeer ik om mijn omgeving in te schakelen en de mensen om me heen te vragen wat ze als mijn toegevoegde waarde zien. Een andere blik kan soms verfrissend werken.

 

 

Mark Kivit Blogger InnovatieBanen
Mail mij