Officemanager en andere groeiversnellers

door: Maarten Freriks

Bijna 100 werkzoekenden hebben zich tot nu gemeld met hun idee over hoe ze hun volgende baan zelf creëren. En het blijkt dat er heel wat kwaliteit en kennis thuis op de bank zit te verpieteren. Werkzoekenden die hun vakmanschap of specialistische ervaring aanbieden om bedrijven te helpen groeien. Tussen al die ambities, kunnen we inmiddels een aantal kansrijke typen onderscheiden. In dit blog aandacht voor de Groeiversneller, functies die kleine MKB-bedrijven vooruit kunnen helpen.

Wat is een Groeiversneller
In de groeifasen van een MKB-bedrijf komen steeds nieuwe functies om de hoek kijken. Bij de start van een bedrijf, zal de ondernemer van vele markten thuis moeten zijn. Vaak ontbreken in het begin de middelen om taken uit te besteden. De kersverse ondernemer doet taken als administratie, receptie, pz, marketing, communicatie, planning en control er gewoon even bij. De eerste medewerkers die in dienst komen, moeten omzet maken, oftewel een directe bijdrage leveren een de diensten of producten die verkocht worden. Pas in een later stadium komen zogenaamde overhead functies in beeld: een officemanager om praktische zaken uit handen te nemen, een communicatiemedewerker om de website bij te houden, iemand die zich specifiek met administratie of personeelszaken bezighoudt, enz. De trigger om een dergelijke overhead-functie in het leven te roepen is vaak: stress, chaos, frustratie of enige andere reden waardoor collega’s minder blij op het werk verschijnen. Met InnovatieBanen denken we de groei van deze bedrijven te kunnen versnellen, door deze functies eerder in te zetten.

Melanie biedt zich aan als Officemanager
Zo werkt één van de kandidaten bij InnovatieBanen, Melanie uit Tilburg, aan een businesscase om zichzelf als officemanager bij een MKB-bedrijf in de buurt aan te bieden. Hoe die businesscase er uit ziet? Vrij eenvoudig: Melanie is er van overtuigd dat ze een MKB-bedrijf, waar nog geen officemanager in dienst is, vooruit kan helpen door de uitvoerend medewerkers en directie werk uit handen te nemen. Die kunnen dan productiever zijn, meer werk binnenhalen en meer omzet genereren. En Melanie is bereid zich in te zetten om dat in de praktijk aan te tonen. Ze biedt zich aan als Innovator. Lees hier haar verkorte businesscase.

Heb je ook een idee hoe je als Groeiversneller je eigen baan kunt creëren? Meld je aan via onze website. We koppelen je aan een intermediair die je helpt je aanbod zo scherp mogelijk te formuleren. Deze begeleiding is gratis. Of wil je tips over hoe jouw Groeibaan er uit kan zien? Leg je profiel voor in onze Facebook groep en we denken graag met je mee.

Maarten Freriks Voorzitter Maarten Freriks is mede-initiatiefnemer van Stichting InnovatieBanen en onderhoudt de contacten met intermediairs.
Neem contact op voor een kennismaking.
Mail mij