Geen geschikte baan? Bedenk er dan zelf één

door: Omroep Brabant

Assen - Voor werklozen uit Assen en omgeving die het zat zijn om steeds maar weer te moeten solliciteren op ongeschikte banen en afwijzing na afwijzing krijgen, is er een nieuw project: InnovatieBanen.

Het komt er op neer dat je je eigen baan creëert bij een werkgever. Kan dat? Dat kan. Erna Fraas (46) uit Assen kreeg het 8 jaar geleden voor elkaar. En ze werkt nog steeds met veel plezier in haar zelf gecreëerde functie als webdesigner en programmeur.

`Ik zat in een uitkering, volgde een ICT-traject en wilde graag voor mezelf beginnen, maar dat kon niet’, blikt Erna Fraas terug op het jaar 2007. `Ik moest van de sociale dienst solliciteren en ze stuurden me naar een bedrijf toe voor een vaste baan waar ik helemaal niets mee kon. Op het sollicitatiegesprek bleek al heel snel dat ik niet geschikt was, maar al pratende bleek dat ze eigenlijk ook wel behoefte hadden aan een webdesigner. En dat was wél mijn ding, ik had in het ICT-traject allerlei certificaten gehaald, zoals Photoshop en zo. Ik kon er eerst parttime werken met behoud van uitkering, maar het ging boven verwachting goed en na verloop van tijd kon ik er voor vast blijven. Ik werk nu 8 jaar bij dit bedrijf, App BV in Ruinen, als webdesigner en programmeur. Na een moeilijke periode had en heb ik alles weer prima voor elkaar, met een goede baan en een eigen woning.’

App BV
Ook voor App BV pakte het goed uit: dankzij de toevoeging van een webdesigner aan het team konden ze hun klanten beter bedienen en ook nieuw werk binnenhalen. Het bedrijf is sinds 2007 gegroeid van 6 naar 13 medewerkers.

Werkplein Baanzicht, zoals de sociale dienst van Assen, Tynaarlo en Aa en Hunze tegenwoordig heet, wil graag meer van dit soort succesverhalen. Ze gaan daarvoor in zee met de landelijke Stichting InnovatieBanen, die bijstandsgerechtigden en andere werkzoekenden helpt om banen voor zichzelf te creëren, net zoals Erna Fraas dat deed. `We verwachten dat er bij bedrijven kansen ontstaan die in eerste instantie niet zichtbaar zijn, als jij als werkzoekende je kwaliteiten kenbaar maakt bij je ideale werkgever’, aldus Robin Slag van InnovatieBanen.

De stichting ziet er op toe dat er geen sprake is van verdringing en ook echt nieuwe banen worden gecreëerd. Het is dan ook van belang dat de werkzoekende zelf een goed beeld heeft van hoe de omzet van het bedrijf kan worden verhoogd met het eigen idee. Een loopbaancoach helpt ze daarbij.

Voorlichtingsbijeenkomst
Op donderdag 2 juli is er een voorlichtingsbijeenkomst in Pand 17 in Assen. Aanmelden kan op www.innovatiebanen.nl

Erna Fraas heeft haar eigen baan gerealiseerd. - Foto: Erik Riensema
Erna Fraas heeft haar eigen baan gerealiseerd. - Foto: Erik Riensema
Edwin van Zuuren Werkgeverscontacten Edwin van Zuuren is mede-initiatiefnemer van de Stichting InnovatieBanen en onderhoudt de contacten met werkgevers.
Neem contact op voor een kennismakingsgesprek.
Mail mij