Roulatie in eigen kring maakt bedrijven effectiever

door: HET ONDERNEMERSBELANG, Martin Neyt

We schaffen de werkloosheid af, zei Maarten Freriks, directeur van loopbaanorganisatie id Plein, toen hij vorig jaar het idee voor InnovatieBanen lanceerde. Het nieuwe Mobiliteitsnetwerk heeft eenzelfde streven. “Waarom moet een medewerker thuiszitten als een collega-werkgever extra handen kan gebruiken?”

''We hebben de stichting InnovatieBanen opgericht en er is een landelijke campagne gestart. Ons streven is om de werkloosheid af te schaffen door economische groei te genereren: als 1 procent van alle werklozen zich zou inzetten voor groei, zou dat een impuls zijn van 380 miljoen in het MKB.”
''We hebben de stichting InnovatieBanen opgericht en er is een landelijke campagne gestart. Ons streven is om de werkloosheid af te schaffen door economische groei te genereren: als 1 procent van alle werklozen zich zou inzetten voor groei, zou dat een impuls zijn van 380 miljoen in het MKB.”

Rotterdam is weer eens innovatief koploper. Specialist in arbeidsvraagstukken id Plein introduceerde onlangs het Mobiliteitsnetwerk in de Maasstad. Deze kring van 25 werkgevers uit het MKB dient als blauwdruk voor de rest van Nederland. Het idee is in de kern even simpel als effectief.

Medewerkers die boventallig zijn geworden, niet meer functioneren in hun baan of kampen met tijdelijke- arbeidsbeperkingen, kunnen naar een bedrijf binnen het Mobiliteitsnetwerk overstappen. Zo komt een medewerker in elk geval niet thuis te zitten, met het risico dat hij of zij permanent uitvalt. Tegelijkertijd voldoen werkgever en werknemer aan de strenge eisen voor re-integratie uit de Wet Verbetering Poortwachter. “Salaris moet bij uitval toch worden doorbetaald, dus dan kan iemand maar beter bij een collega-ondernemer aan de slag”, stelt Maarten Freriks. “We starten nu met 25 werkgevers die we goed kennen. Het probleem met dergelijke initiatieven is vaak dat be drijven wel mensen kwijt willen, maar geen medewerkers willen aannemen. Daarom maken we duidelijke afspraken. Alle deelnemers stellen ten minste één plek voor een kandidaat beschikbaar.”

AMERIKAANS ONDERZOEK
Een werknemer kan op arbeidstherapiebasis naar een bedrijf overstappen, maar dat hoeft niet. Wellicht bevalt een nieuwe medewerker zo goed dat hij meteen parttime of zelfs voltijds kan werken. Maarten Freriks wijst op de mogelijkheden van jobcarving. “Vrijwel iedereen heeft taken die hij met tegenzin uitvoert of waarin hij ronduit slecht is. In functioneringsgesprekken komen ze keer op keer boven drijven: je bent goed bezig, nu nog even deze werkzaamheden aanscherpen…

Waarom eigenlijk? Je kunt de betreffende taken dan beter los halen van de functie en ze over laten aan iemand die er wél goed in is en er plezier aan beleeft.”

Jobcarving heeft nog een belangrijk voordeel. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat ‘carvende’ ondernemingen aan effectiviteit winnen. Zowel de werksfeer als de omzet nam toe bij de onderzochte bedrijven. “De taakverdeling is beter, daar door werken mensen met meer tevredenheid en levert het bedrijf betere prestaties.” Ook in het kader van de Participatiewet, die op 1 januari in werking treedt, zijn jobcarving en jobcrafting (een functie op persoonlijke kwaliteiten afstemmen) volgens Freriks aan te bevelen.

“Bekend is dat jongeren met een autistische stoornis geweldig uit de verf komen in een vakgebied als software testing. Mensen met ADHD kunnen weer excelleren in een actieve functie als steigerbouwer. Veel ondernemers zien de Participatiewet momenteel als een lastenverzwaring, maar ze biedt zeker kansen.”

GELOOF NIET IN QUOTUM
De Participatiewet moet het vinden van regulier werk voor tienduizenden mensen met een arbeidsbeperking vergemakkelijken. De overheid heeft een quotumwet achter de hand als het bedrijfsleven onvoldoende banen voor de doelgroep creëert. Maarten Freriks gelooft niet in een dergelijke strafmethode. “Het is een negatieve impuls en er zijn honderden manier om er onderuit te komen. Het is belangrijk dat je werknemers en werkgevers écht perspectief biedt. Wij kijken daarom anders naar functies, durven van de gebaande paden af te wijken. We zien werk ook niet als einddoel, maar als middel om te leven en jezelf te ontwikkelen.”

VAN CONCIËRGE NAAR OFFICEMANAGER
Dat kan niet. Meer dan eens kreeg Maarten Freriks deze woorden te horen. Zo ging het ook met InnovatieBanen, een concept waarbij werkloze professionals met een business case een brug slaan tussen hun oude vakgebied en nieuwe functies. Een voormalig conciërge zet zijn kennis in om officemanager te worden. Of een ex-journalist waagt de stap naar communicatieadviseur. “In het begin kregen we van instanties te horen: dat kan niet, dit is aanbodgericht, wij werken alleen vraaggericht. Maar inmiddels hebben veel gemeenten zich aangesloten. We hebben de stichting InnovatieBanen opgericht en er is een landelijke campagne gestart. Ons streven is om de werkloosheid af te schaffen door economische groei te genereren: als 1 procent van alle werklozen zich zou inzetten voor groei, zou dat een impuls zijn van 380 miljoen in het MKB.”

Bron: Het Ondernemersbelang / Editie 05 – 2014

Edwin van Zuuren Werkgeverscontacten Edwin van Zuuren is mede-initiatiefnemer van de Stichting InnovatieBanen en onderhoudt de contacten met werkgevers.
Neem contact op voor een kennismakingsgesprek.
Mail mij