Werkzoekend, maar actief en tevreden

door: Marieke Haijkens

Voor veel docenten is dit een herkenbare situatie: tijdens het laatste jaar van je studie loop je stage op een geweldige middelbare school waar je het enorm naar je zin hebt. Je hoopt van harte dat je mag blijven en zo kunt afstuderen met een baan op zak. Zo vergaat het mij in het voorjaar van 2013 ook. De vooruitzichten zijn voor mij niet gunstig, dus begin ik eind april met solliciteren. De sollicitatiekroniek gaat over het proces van solliciteren en mijn leven als werkloze tot ik een half jaar later mijn eerste (tijdelijke) baan binnensleep.

Er is meer in het leven dan solliciteren
Mijn visie op werkloos zijn is holistisch: er is meer in het leven dan solliciteren, de rest van je bestaan doet er ook toe. Ik heb zelf ervaren dat het heel belangrijk is om actief iets van je leven te maken, ook al heb je geen baan. Daardoor kun je achteraf met een tevreden gevoel terugkijken op je werkloze periode. Ik ben bijvoorbeeld creatief op zoek gegaan naar baantjes die gerelateerd zijn aan het onderwijs. Zo ben ik bijles gaan geven en heb ik gesolliciteerd bij een educatieve uitgeverij.

Je kunt ook actief blijven door je eigen project te maken, bij voorkeur iets waar je niet aan toe zou komen als je wel een baan had. Eindelijk had ik tijd om een roman te schrijven. Wat ook kan, is voor jezelf beginnen. Ik heb een poosje overwogen om trainingen te gaan geven op middelbare scholen over nieuwe manieren van toetsen. Omdat ik dat plan niet heb uitgevoerd, heb ik het niet opgenomen in mijn boek, maar als er docenten zijn die wel zo’n innovatieve baan hebben bedacht, wil ik daar graag mee in contact komen.

De Sollicitatiekroniek
De Sollicitatiekroniek is een mix geworden van persoonlijke ervaringen en praktische handreikingen. Een boek waarmee je uit de voeten kunt als je als docent noodgedwongen thuis op de bank zit. Een boek dat je door mijn persoonlijke verhalen een hart onder de riem steekt of misschien wel aan het lachen maakt, een boek waarin je alles vindt wat je nodig hebt om te solliciteren. Naast onderwijsspecifieke tips heb ik ook wat algemene tips opgenomen, zodat het een alles-in-een handleiding is.

Help mee met de Sollicitatiekroniek!
Nu is het echter nog een boek met de tips en verhalen van één persoon. De tweede editie wil ik uitbreiden en sterker maken met de tips en ervaringen van andere docenten. Hoe ziet de mooiste sollicitatiebrief eruit die je ooit geschreven hebt? Wat is de moeilijkste vraag die je ooit hebt moeten beantwoorden in een gesprek? Welke blunder heb je ooit gemaakt? En wat was je leukste interview? Deel jouw sollicitatie-ervaringen via de website. De mooiste, grappigste, ontroerendste, eerlijkste verhalen worden gepubliceerd in de tweede editie van de Sollicitatiekroniek!

Marieke Haijkens Auteur De eerste editie van de Sollicitatiekroniek is nu al verkrijgbaar bij diverse online boekwinkels, onder andere bij Bol.com. Kijk voor meer informatie op de website: https://sollicitatiekroniek.wordpress.com/.
Mail mij